poffertjeskraam koek en zopie op het ijs

Erwtensoep, Gluhwein, Rookworst en Warme Choco

Koek en zopie is een term die gebruikt wordt voor het voedsel en de drank die tijdens schaatsperiodes bij het ijs verkocht wordt.In de 17e tot en met de 19e eeuw bestond zopie uit een mengsel van bockbier en rum.
Later, in de 20e eeuw, werd in een koek en zopie tentje vaak warme punch verkocht. Tegenwoordig worden er voornamelijk warme chocolademelk, snert, gluhwein, en gevulde koek verkocht.

ย kerst poffertjeskraam koek en zopie

ERWTENSOEP OF SNERT ?

Nee, dat is niet hetzelfde.Er zit verschil in de bereiding. Erwtensoep wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst en in de snert gaat ook nog varkensvlees met spek en botten. De snert wordt dan ook meestal de volgende dag gegeten, omdat hij dan lekker dik geworden is. Er is meer verschil tussen snert en erwtensoep. Snert is een heel dikke soep waarin naast spekblokjes en rookworst ook een varkenshiel is gekookt. De erwtensoep is een dunnere “magere” variant met alleen rookworst en eventueel magere spekblokjes.

BROODJE UNOX !

HOLLANDSER KAN HET NIET !

Nederlanders zijn gek op een broodje rookworst. Daarom heeft Unox voor de verandering een broodje bij de rookworst gedaan. Daarmee heb je een flinke hap. Samen met de speciale mosterdsaus maken wij er in enkele minuten een lekker warm en knapperig broodje rookworst mee. Het lekkerste warme broodje worst van Nederland. Broodje Unox is onweerstaanbaar! Dat kan ook niet anders dan met de karakteristieke Unox rookworst op een knapperige pistolet met de speciaal gemaakte Broodje Unox saus. Het concept Broodje Unox biedt veel beleving dankzij de opvallende en aantrekkelijke uitstraling

poffertjeskraam broodje unox

warme chocolade

Warme Chocolademelk

Het begint met goede cacao. Het verschil tussen cacao en chocolade is dat in chocolade ook het vette deel van de cacaozaden, bekend als cacaoboter, zit. Cacaopoeder is wat overblijft als de cacaoboter eruit is gehaald. Er is duidelijk verschil in smaak, maar een dampende kop warme chocolademelk kan zo heerlijk zijn.Het aandeel cacao in de chocola draagt veel bij aan de smaak en intensiteit van je drankje. Warme choco gemaakt met 85% chocolade zal heel sterk en smaakvol zijn, maar niet zo zoet als de meeste mensen gewend zijn.Wij kiezen voor een chocoladeverhouding van 45% zodat de gemiddelde chocoladedrinker er mee uit de voeten kan. Slagroom is een dikke room die zowel gezoet als ongezoet wordt gebruikt. Het vetgehalte ligt volgens verschillende bronnen van 30% tot 40% of boven de 35%. Het wordt verkregen door van verse melk de opdrijvende room af te scheppen. Door het hoge vetgehalte is slagroom vooral geschikt voor bijmengen in warme gerechten, waarbij de kans op schiften klein is.

Gluhwein

Gluhwein (letterlijk: gloeiwijn) is een alcoholische drank, die in het midden van Europa, vooral in de periode vlak voor de kerstmis wordt gedronken! Om gluhwein te maken, wordt rode of witte wijn verwarmd met kaneel, kruidnagel, steranijs en citrusschillen, en eventueel gezoet met suiker of honing. Daarna wordt de drank warm gedronken. De drank mag bij de bereiding niet koken, omdat dan de alcohol verdampt. Traditioneel wordt gluhwein gedronken op de Duitse Weihnachtsmarkt. In de gure maanden serveren wij onze eigengemaakte Tiroler Gluhwein. Uiteraard een origineel recept met o.a. Kirschwasser, mandarijnen, sinaasappelen, kruidnagel en kaneelstokjes. Wij maken de gluhwein zelf. Het halffabrikaat halen wij in Duitsland. Met behulp van Korn ( Weizenkorn ) brengen wij het alcoholpercentage op niveau.De gluhwein mag niet boven de 70 graden gebracht worden anders wordt hij bitter en dit is met vanille en suiker niet meer te verhelpen.Bij ons laten wij doorgaans de mensen zelf tappen uit onze gluhweinketels ( 10, 25 of 40 litermodellen ) Dit alles bij voorkeur uit disposabel glazen of bekers

Tiroler gluhwein

poffertjeskraam huren gluhwein