Achtergrond informatie

Graan is rijk aan koolhydraten, vezels en andere belangrijke voedingsstoffen. Bij het kopen van granen en graanproducten letten wij op duurzaamheid en eerlijke handel met de keurmerken EKO, Milieukeur en Fairtrade.
Gebruik van meel en bloem ; Omdat bloem fijner gemalen is dan meel is het veel beter om mee te bakken. Dat is belangrijk bij het maken van koek en andere gebakswaren zoals poffertjes. Meel is uitermate geschikt voor broodvarianten en pannenkoeken.

Gerst. Dit graan is geschikt voor het brouwen van bier en de verwerking tot ontbijtgranen, meel en bloem.

Teff. De graankorrels zijn ongeveer even groot als zandkorrels. Van teff wordt meel gemaakt. Het Nederlandse teffmeel is vochtiger dan buitenlands meel. Daarom bestaat teff vaak uit een mengsel van deze twee. Dit verhoogt de bakkwaliteit.

Gezondheidseffecten Granen en graanproducten bevatten koolhydraten, eiwit, vezels, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine E en mineralen als ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Vooral volkoren granen en graanproducten bevatten veel vezels. Betaglucaan/ Gerst en haver bevatten de voedingsstof bètaglucaan. Dit is een type koolhydraat dat het cholesterolgehalte verlaagd. Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes van het graan verwijderd zijn. De verwijdering gebeurt meestal door zeven. Door deze bereidingswijze heeft bloem een witte kleur, dit noemt men patentbloem. Een veel gebruikte bloem is tarwebloem. Hiermee kunnen ook te bakken producten worden ingesmeerd om ze een bruin korstje te geven.Bloem wordt veelal verward met meel; het verschil is dus de aanwezigheid van de schil (al dan niet gemalen) van de graankorrel.Bloem bestaat vrijwel voornamelijk uit zetmeel met 9 tot 15% eiwitten. Meer informatie over onze meelprodukten en haar samenstelling is op verzoek verkrijgbaar.